Naujienos

2010 - 04 - 17

Dzūkijoje jau dygsta pavasariniai grybai

Pirmos mažytės raukšlėtos bobausių kepurės šlapesniuose Dzūkijos miškuose pasirodė prieš savaitę, o šiomis dienomis prie didžiųjų kelių jų jau siūloma pirkėjams. Jau kelerius metus ankstyviausi pavasario grybai gausiausiai dera prie Matuizų (Varėnos r.), tačiau aktyviausi grybautojai jų jau randa ir kitur. Net ir Alytaus miesto parke,- praneša dienraštis "Lietuvos rytas" 2010-04-17 straipsnyje "Dzūkai sulaukė šviežių grybų"
****************************************

Marcinkoniškė Janina Janušauskienė pirmųjų mažų bobausių aptiko praėjusį ketvirtadienį sodindama mišką. Vakar ji su vyru, dvi valandas pagrybavusi, rado apie penkis litrus jau gerokai didesnių rudų bobausių galvučių.Už litrą pirmųjų šviežių grybų prašoma po 5-6 litus, o pernai buvo pardavinėjama litu kitu brangiau.„Tie, kurie yra ragavę bobausių, juos noriai perka. Kiti sustoję tik jais pasigroži“, – teigė J.Janušauskienė.

Nuodai išgaruoja

Bobausiai turi nuodingosios medžiagos giromitrino, kuris verdant išgaruoja. Todėl reikia virti vėdinamoje patalpoje dideliame vandens kiekyje ir jį pakeisti du tris kartus. Pirmąsyk ragaujantis bobausių žmogus turėtų suvalgyti tik pusę kepurėlės, kad įsitikintų, ar jiems nealergiškas. Tinkamai paruošti šie raukšlėtakepuriai nekelia pavojaus sveikatai. Tikras skanėstas – gerai apvirtus susmulkinti, iškepti su sviestu, pagardinti svogūnais ir druska. Kitokių prieskonių nereikia, nes bobausiai labai skaniai kvepia.

Visą Genovaitės RAFANAVIČIENĖS parengtą straipsnį "Dzūkai sulaukė šviežių grybų" skaitykite 2010-04-17 dienraštyje "Lietuvos rytas" ...>>>