Naujienos

2012 - 05 - 18

Miškuose jau dygsta skanūs pavasariniai grybai- balteklės

Šviežių grybų mėgėjai jau gali traukti į miškus – ėmė dygti skanūs pavasariniai grybai- pavasarinės balteklės, liaudiškai dar vadinamos avižėlėmis. Dėl jų 80-metis panevėžietis Semionas kas dieną dviračiu nuvažiuoja daugiau nei 40 km,- 2012-05-18 pasakoja dienraštis "Lietuvos rytas".

Pavasarines baltekles (lot. Calocybe gambosa), dar vadinamas avižėlemis ar jurgiaguotėmis, aptiksime augančias miškuose, pievose, pavieniui ar didesnėmis grupėmis. Tai vienas ankstyviausių ir vertingiausių pavasarinių grybų.

Anksčiau už juos Lietuvoje pradeda dygti tik briedžiukai. Avižėlių miškuose dairytis reikia pradėti tuomet, kai žydi šermukšniai ir pakalnutės.

Šie grybai pasižymi savitu, maloniu kvapu, yra skanūs, gali būti ruošiami kaip ir daugelis kitų kepurėtųjų grybų. Avižėlės gali būti verdamos, troškinamos, kepamos.

Kai kurie žmonės gali netoleruoti sunkaus maisto tokio kaip grybai, tačiau avižėlės neturi žinomų kenksmingų medžiagų galinčių pakenkti organizmui.

 

Pavasarinė balteklė (dar vadinama- avižėlė, jurgiaguotė, greitgrybis (lot. Calocybe gambosa) – kupstabudinių (Lyophyllaceae) šeimos, balteklių (Calocybe) genties grybų rūšis.