Naujienos

2012 - 07 - 12

Sveikatos suteikiantys grybai- voveraitės

Apie gerai žinomų grybų- voveraičių (jas dzūkai malonybiškai vadina lepeškomis, o aukštaičiai- voveruškomis) - naudą žmogaus sveikatai 2012-07-12 informuoja portalas lzinios.lt straipsnyje "Voveraitės - skanu, sveika ir gelbsti nuo žarnyno parazitų".

Voveraitės - grybas, paplitęs ir Lietuvos miškuose.  Lietuvoje tai vienas renkamiausių grybų, nes nekirmija, o paruošti ypač gardūs, tačiau sunkiai virškinami. Grybai auga iki 10 cm. akščio, samanose, pušynuose. Auga liepos - rugsėjo mėnesiais. Tai yra ankstyvasis grybas, nes pasirodo pirmasis, kai tik vasarą gerokai palyja.

Ne tik skanios, bet ir naudingos

Voveraitės turi nemažai naudingųjų medžiagų: vitamino B, B1, cinko, kalio, vario, natrio bei fosforo. O vitamino D šiuose grybuose yra lygiai tiek pat, kiek ir geros kokybės svieste, be kurio neapsieina nė viena voveraičių patiekalą ruošianti šeimininkė.

Voveraites galima vartoti tiek šviežias, tiek šaldytas, tiek džiovintas. Tačiau nėra nieko skaniau nei keptuvėje pačirškintos kvapnios voveraitės su bulvėmis ir grietine.

Jei norite, kad voveraitės būtų kuo skanesnės ruošiant patiekalą, kepkite svieste, o ne aliejuje, be to, neapvirkite. Kaip žinia, šie grybai yra sunkiai virškinami, todėl prieš kepdami, galite jas smulkiai supjaustyti.

Grybai nuo žarnyno gyventojų

Infekcija dažniausiai patenka į organizmą pro burną. Tokiu pačiu būdu mūsų organizme apsigyvena ir įvairūs parazitai. Jie gali būti daugelio mūsų ligų ir negalavimų priežastis, dažnai to nė neįtariame, rašo sekunde.lt.

Vaistų nuo kirminų galima nusipirkti vaistinėje, ryti juos saujomis ir gadintis kepenis, inkstus, skrandį. Bet galima gydytis ir priemonėmis, kurias siūlo gamta. Puiki priemonė, galinti įveikti bet kokius parazitus, yra mums visiems puikiai pažįstami grybai - voveraitės. Jose esančios medžiagos priverčia sprukti iš mūsų kūno visus nekviestus svečius. O vidurių laisvinamasis voveraičių poveikis šį procesą dar pagreitina. Beje, voveraičių bijo ne tik suaugę kirminai, bet ir jų lervos, ir kiaušinėliai.

Voveraičių veikliosios medžiagos, kurių taip bijo parazitai, žūsta voveraites verdant ir sūdant. Vartoti kaip vaistus jas reikia žalias, sumaltas arba palaikytas užpiltas degtine.

Tiesa, pirmosiomis gydymosi dienomis savijauta gali pablogėti, atsirasti skausmai, pavyzdžiui, kepenų srityje. Bet šie negalavimai greitai praeina.

Keletas receptų geresnei sveikatai

Voveraičių antpilas padeda sumažinti kraujospūdį, taip pat įveikti stafilokokų dauginimąsi, atsikratyti žarnyno parazitų.

2 šaukštus šviežių arba 3 šaukštus džiovintų voveraičių užpilti 150 g degtinės ir 2 savaites laikyti šaldytuve. Iškošti nereikia. Prieš vartojimą indą su antpilu papurtyti. 

Jei norite atsikratyti žarnyno parazitų, gerkite po arbatinį šaukštelį (su tirščiais) prieš miegą. Gydytis reikės mėnesį.

Didelio kraujospūdžio mažinimui šio antpilo reikia išgerti 1 šaukštelį dienai per 2 kartus.

Voveraitės gali išgydyti ir mažakraujystę. Išvirkite voveraites, pridėkite svogūnų (2 dalys voveraičių, 1 svogūnų) ir sumalkite mėsmale. Masę pasūdykite, įpilkite nemažai saulėgrąžų aliejaus ir 2 valandas troškinkite orkaitėje. Ir skanu, ir naudinga!

Parengta pagal Akvilės Gotautaitės inf. (sekunde.lt), visireceptai.lt. Tekstą skaitykite 2012-07-12 straipsnyje "Voveraitės - skanu, sveika ir gelbsti nuo žarnyno parazitų" portale lzinios.lt